Co-voorzitterschap: hoe zien wij dat?

Een complementair co-voorzitterschap

Wij kiezen heel duidelijk voor een model van covoorzitterschap. We zijn als kandidatenduo bijzonder complementair, zowel qua profiel als qua expertise en vaardigheden. Dat biedt grote kansen en maakt een snelle doorstart van Groen mogelijk. Het laat ons onder andere toe om onze interne rol krachtig te spelen en om slim te schakelen bij politieke optredens. Daarnaast biedt dit model ook ruimte voor werkbaar werk, een speerpunt van onze partij. 

Onze verschillen maken ons sterker. Het zou een gemiste kans zijn om onze complementariteit niet ten volle te benutten. Wij willen die dus zowel intern als extern inzetten.  

Gedeeld leiderschap

Als covoorzitters omarmen we gedeeld leiderschap. Gedeeld tussen ons beiden en met duidelijke rollen voor de partijorganen en andere leidende posities. We houden samen het stuur vast en bewaken samen de afgesproken koers van de partij. Daar draagt het voorzitterschap de eindverantwoordelijkheid.

Wij kiezen voor ‘leading by example’. Ander leiderschap is geen modewoord. Het is een werkwoord. Het is kiezen voor kwetsbaarheid en minder hiërarchie. Het is kiezen voor verantwoordelijkheid en betrokkenheid en ook voor duidelijke taal en feedback. We zijn enorm geïnspireerd door het authentieke leiderschap van de Duitse Groenen, die een lange traditie kennen van covoorzitterschap.

Taakverdeling

We maken uiteraard duidelijke operationele afspraken. Dat doen we in een permanente en transparante interactie. We willen een brede feedbackcultuur in de partij en starten daarbij ook bij onszelf. #Walkthetalk. Het is voor ons evident dat een covoorzitter in naam van het voorzittersduo spreekt, zeker op het moment dat engagementen worden aangegaan.

We gaan het lokale werk regionaal verdelen. De aansturing van de directie doen beide covoorzitters samen. De opvolging van het politieke werk wordt samen opgenomen maar afgestemd om de expertise van beide voorzitters zo goed mogelijk in te zetten (thema, beleidsniveau …). Hierdoor garanderen we een efficiënte aanpak.

De partij had nooit meer mandatarissen, personeel en middelen. Deze kracht moet gericht en met maximale impact worden ingezet. Het voorzittersduo hoedt zich voor micromanagement.

We hechten veel belang aan duurzame contacten met het middenveld en andere partners. Daarom zullen we die verdelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: