Meestgestelde vragen

Meer dan 600 enthousiaste Groenen schreven zich in voor de provinciale voorstellingsrondes! We merkten dat een aantal vragen op verschillende locaties terugkwamen. Sommigen kregen we bovendien ook al vaker via Facebook en Instagram. Het zijn vragen waar jullie wakker van liggen. Op deze pagina vind je onze antwoorden. 

Hoe zien jullie het co-voorzitterschap?

We gaan voor een gelijkwaardig co-voorzitterschap omdat we sterk geloven in onze complementariteit. We zijn ervan overtuigd dat onze verschillen ons net sterker maken en we willen dat dus ook gebruiken. 

Onze verschillende achtergronden en perspectieven zullen tot betere besluitvorming leiden. En naar buiten toe zal Nadia op sommige thema’s een geloofwaardiger boodschapper zijn, op andere Jeremie. 

We stappen dus af van de traditionele rolverdeling waarbij de ondervoorzitter zich vooral richt op het lokale niveau. 

Het idee leeft dat Groen een partij voor de rijken is: ‘heb je poen, stem dan Groen’. Hoe gaan jullie dat keren?

Dat is een beeld waar we inderdaad van af moeten. We moeten ons sociale verhaal dus helder vertellen. Het is hernieuwbare energie die steeds goedkoper wordt. Het is Groen dat pleit voor een betaalbaar en performant openbaar vervoer. Het is onze Tinne Van der Straeten die ervoor zorgde dat 1 miljoen Belgische gezinnen kunnen genieten van het sociale energietarief. Ons groene beleid is per definitie sociaal beleid. 

En we mogen wijzen op de kosten van stilstand. Op de schade van droogte en overstromingen. Op de negatieve effecten voor onze gezondheid van milieuvervuiling. 

Een hardnekkig imago keren is niet eenvoudig. We zullen dus veel meer op het terrein moeten zijn: bij vakbonden, middenveld, armoedeorganisaties… Wat ons betreft moet elk voorstel en elke communicatie dus volgende toets doorstaan: is het groen, sociaal en inclusief? Helder en empathisch communiceren wordt cruciaal.

Onze partij weerspiegelt nog niet de diversiteit van de samenleving. Hoe gaan jullie dat veranderen?

Vandaag zijn we inderdaad te homogeen. We kunnen en moeten beter doen. Niet alleen moeten we een megafoon zijn voor mensen die niet op de eerste rij in de samenleving staan, we moeten ook een deel van ons podium afstaan en hen zélf ruimte geven. 

Iedereen die aan ons groene verhaal wil meeschrijven moet dat kunnen. Vandaag liggen daar te veel drempels. We moeten nieuwe gezichten zelf opzoeken, betrekken en kansen geven (stages, toekomstateliers, verkiesbare plaatsen …). We moeten zelf de drempels oversteken, uitbreken als partij.

Het is dus belangrijk dat Groen nieuwe mensen ook ondersteunt. We mogen onze nieuwe gezichten niet zomaar voor de leeuwen gooien. 

Hoe denken jullie over samenwerking met Vooruit? 

Uiteraard is Vooruit voor ons een geprefereerde coalitiepartner. Maar we moeten er ook rekening mee houden dat zij misschien al verliefd zijn op een ander. 

We moeten dus vooral naar onszelf kijken. Een sterk en groot Groen is nodig voor echt groen beleid. Onze ideologie is vandaag relevanter dan ooit. Ook onze links-progressieve positie wordt meer en meer uniek in het partijlandschap. We moeten complexloos Groen zijn.

Is samenwerking met PVDA mogelijk? 

Op lokaal niveau werken we al samen met PVDA en willen we geen veto’s stellen. Samenwerken op hogere niveaus is voor ons momenteel geen optie om twee redenen. 

De PVDA wil niet anders gaan leven. Als de inwoners van de armste buurten van dit land de meest vervuilde lucht inademen, verdedigen ze uit plat autopopulisme de status quo en bestrijden ze iedere maatregel die voor verbetering zou kunnen zorgen. Die politieke stijl en inhoud is moeilijk verzoenbaar met wie wij zijn.  

Bovendien hebben we een andere visie op democratie en mensenrechten. De onvoorwaardelijke steun van PVDA aan een hele reeks ondemocratische landen die de mensenrechten met de voeten treden, is voor ons een no go. 

Hoe willen jullie weifelende Open VLD-kiezers aantrekken?

We gaan kiezers die ook voor Open Vld zouden kunnen stemmen niet overtuigen door nu en dan ook eens een of ander slap rechts voorstel te lanceren. 

We gaan die kiezers kunnen winnen als ze hun stem laten afhangen van onze thema’s, zoals klimaat, waar zij ook van wakker liggen. We kunnen hen overtuigen als ze zich meer herkennen in ons verhaal over socio-culturele thema’s dan in het discours van Open Vld en veel van hun kopstukken.

We moeten dus vooral ons eigen verhaal en onze eigen thema’s goed in de markt zetten. Een sterke en geloofwaardige focus op circulaire economie is noodzakelijk om offensief de twijfelende VLD-kiezer aan te trekken. Die visie op economie moeten we dus sterk in de vingers hebben.

Is samenwerking met N-VA of Vlaams Belang mogelijk voor jullie?

Over Vlaams Belang kunnen we heel kort zijn: nooit, jamais, nie, never. 

Ook met N-VA hebben we weinig gemeen. Toch lukt het lokaal om tot akkoorden te komen. We sluiten een samenwerking op andere niveaus dus niet uit. Als we Vlaams mee willen besturen, is de kans zelfs groot dat het met N-VA zal moeten. We willen dan wel een waterdicht regeerakkoord zodat we groen, sociaal en inclusief beleid zullen kunnen voeren. Onze lat zal heel erg hoog liggen.

Gaat Jeremie parlementslid blijven als hij covoorzitter zou worden?

Als de PoRa het toestaat, willen we dat zo houden. Het voorzitterschap brengt namelijk ook zichtbaarheid die we goed kunnen gebruiken om het oppositiewerk van onze Vlaamse parlementsleden in de schijnwerpers te zetten. 

Het is nog 2 jaar tot aan de verkiezingen. Dat wordt de focus. Die zichtbaarheid kunnen we dus goed gebruiken als partij.

Bovendien vormen we een complementair duo en gaat Nadia er voltijds voor. 

Wie van jullie gaat naar een debat op tv?

Dat hangt af van het thema en de context. We geloven heel erg in onze complementariteit en zijn ervan overtuigd dat Nadia op sommige thema’s een geloofwaardiger boodschapper zal zijn en Jeremie op andere. Dat willen we dus uiteraard ook uitspelen.

We hebben trouwens ook een van de tien populairste politici van het land in onze rangen, die we ook heel graag op tv zien 😉, net als onze andere ministers en boegbeelden.  

Hoe gaan jullie samenwerken met Jong Groen en Groen Plus?

We willen Jong Groen en Groen Plus graag meer betrekken. Zij hebben expertise in huis die in de partij vaak ontbreekt. Zo gaan we voor de volgende Europese verkiezingen jongeren tussen 16 en 18 jaar motiveren om te gaan stemmen. We schuiven die verantwoordelijkheid niet door naar Jong Groen, maar we kunnen wel samen bekijken hoe we dat het beste doen.

We hebben nood aan meer inhoudelijk debat. Veilig, maar scherp ideologisch debat zorgt voor een sterker verhaal en sterkt ieder van ons om in politieke gesprekken recht te blijven. De kritische, onafhankelijke, maar ecologische stem van Jong Groen en Groen Plus kunnen we in dat debat goed gebruiken. We zullen daarvoor dan ook kansen en ruimte creëren, in overleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: